BK MLADA BOLESLAV
17. 10. 2024 | Tomáš Taybner

Bruslaři se v prvním derby sezony doma popasují s Bílými Tygry

M l. B o l. – Pátek 18. října. Den, kdy se začne psát letošní kapitola dlouhotrvající rivality mezi Bruslaři a Bílými Tygry. Mladoboleslavští budou svůj led hájit z pozice pátého týmu tabulky, rival z Liberce po dálnici D10 vyjede jako dvanáctý tým soutěže. První ze čtyř plánovaných sezonních setkání hostí mladoboleslavská ŠKOENERGO Aréna a ty můžeš být u toho, stačí jen pořídit si vstupenky a v pátečních 17:30 usednout na své místo.

Po strastiplné cestě Bruslařů přišla pohroma v podobě druhé třetiny

Mladoboleslavské hokejisté po zdlouhavé takřka šestihodinové cestě stanuli v Brně s velkým zpožděním. I přesto se v první periodě nepředvedli ve špatném světle. Právě naopak. Hned v 5. minutě po samostatné akci v oslabení otevřel skóre Jan Buchtele. Kometa reagovala ve 14. minutě po chybě Bruslařů při střídání. Na startu druhé části navíc domácí dokonali obrat zásluhou Jakuba Konečného a v dalším průběhu prostřední periody přidali další dvě trefy z rychlých protiútoků. Do třetí třetiny Bruslaři nastoupili za stavu 1:4 a neměli tak, co by ještě mohli ztratit a podle toho se také prezentovali. Z herního vzepjetí a místy až drtivé převahy však vytěžili jen snížení na 2:4 z hole Jana Stránského a z Brna se tak vraceli s nepořízenou.

- 3 -

tolik branek nastřílela Kometa v prostředním dějství a vytvořila si tak rozhodující náskok

foto: Vít Golda

Nenech si ujít nevšední zážitek z derby a přijď ukázat své Zelené srdce!

Tygři v O2 Aréně dvakrát vyrovnávali a sahali po dvou bodech, nakonec padli v prodloužení

Sparta v repríze loňského čtvrtfinále hostila na domácím ledě liberecké Bílé Tygry. Favorit šel do vedení v 10. minutě, když Tomáš Hyka z pozice nad levým kruhem propálil Kváču hned z první přesilové hry. Severočeši se ve skóre dotáhli úderem 30. minuty, kdy Martin Faško-Rudáš důrazem na brankovišti zužitkoval další početní převahu. Ještě do přestávky ale opět vedla domácí skvadra, i do třetice se jednalo o využitou přesilovku. Autorem rozdílové trefy byl Filip Chlapík. Utkání směřovalo ke svému konci, když v 54. minutě, jak jinak než při přesilovce, došlo na vyrovnání. Z pravého kruhu propálil Kořenáře hostující kapitán Jaroslav Vlach. Za stavu 2:2 tak následovalo prodloužení, které rozhodla liberecká chyba. Kváča u své klece chtěl rozehrávat kotouč, ale jeho spoluhráči nebyli v postavení, v němž by mohli převzít přihrávku. Toho využil Chlapík, který vypíchl kotouč pro Romana Horáka a ten trefil odkrytou klec - 3:2 pro Spartu.

- 4 -

tolik přesilovkových branek bylo k vidění v zápase Sparta - Liberec, gól při rovnovážném stavu padl až v prodloužení

foto: Jan Beneš

Tři návraty a příchod z kádru rivala, jaké bylo léto v Liberci?

Z Podještědí po sezoně odešli oba brankáři, Lukáš Pařík po půlročním hostování v Hradci Králové zamířil do Vítkovic a Dávid Hrenák zamířil na západ Čech do Plzně. Obranné řady oslabil odchod Ronalda Knota do finského IFK Helsinky a dále také Iana McCoshena, který od nové sezony v KHL hají barvy Kunlunu. V útočných řadách vypršely smlouvy dvojice Miroslav Mucha - Jayce Hawryluk. Po solidních výkonech si první zahraniční angažmá a kariérní posun vynutil Adam Najman, jehož um sledují finští příznivci Ilvesu Tampere. V opačné fázi kariéry se ocitl Michal Birner, jeden ze strůjců prvního libereckého titulu. Ten po konci profesionální kariéry zůstal v organizaci Bílých Tygrů jako šéf skautingu.

K mladíkovi Danielu Královi bylo potřeba sehnat do branky kvalitního parťáka, což se podařilo. Po sezonní anabázi ve Švédsku se z Rögle vrátil Petr Kváča. Pokud zůstaneme u navrátilců, pak je třeba jmenovat největší defenzivní posilu, kterou se stal Radim Šimek. Ten se vrátil dokonce po sedmi sezonách, které strávil v zámoří mezi organizacemi San Jose Sharks a Detroit Red Wings. Kromě něj se obrana rozšířila ještě o Michaela Krutila ze Sparty. Liberecký dres po třech sezonách v Pardubicích opět navlékl útočník Adam Musil. Ze Švýcarska dorazil Kanaďan Christian Thomas, z juniorské WHL přišel vítkovický odchovanec Martin Ryšavý. Last-minute posila pro útočné řady se objevila krátce před začátkem sezony, když pod Ještědem podepsal exboleslavský Róbert Lantoši. Posledním dílkem do skládačky se stal Slovák Servác Petrovský, který v létě po výměně z Minnesoty do Utahu zkoušel prorazit do prvního týmu. To se ale prozatím nepovedlo, takže sezonu stráví na severu Čech právě v Liberci.

foto: Marek Sekáč


Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Pyrochta (A), Čech, Bernad, Lintuniemi, Jánošík (C), Pavlík, Gewiese – Skalický, Fořt (A), Junttila – Buchtele, Čajka, Lakatoš – Malát, Suchý, Stránský – Dvořáček, Závora, Doležal

Bílí Tygři Liberec: Kváča – Ivan, Melancon, Aubrecht, Kolmann, Derner (A), Galvas, Krutil, Petrovický – Zachar, Musil (A), Klíma – Flynn, Faško-Rudáš, Lantoši – Petrovský, Jansa, Thomas – Rozsíval, Vlach (C), Ryšavý

Aktuality

05.10.2024

Dohrávka s Vítkovicemi

Odložené utkání 7. kola Tipsport extraligy s Vítkovicemi, které bylo posunuto z důvodu marodky na straně Ridery, zná svůj náhradní termín. Odehraje se hned po první reprezentační přestávce určené pro turnaj Karjala. Bruslaři se tak do Ostravy vydají ve středu 13. listopadu, hrát se bude od 17:30.

04.10.2024

U17 také do Salcburku

Kromě nejmladšího výběru reprezentace se na cestu do rakouského Salcburku vydají také hokejisté do sedmnácti let. Trenéři v čele s Františkem Ptáčkem uvidí své svěřence ve dvou soubojích s výběrem domácího Red Bullu U18, zápasy jsou na programu v úterý 15. a středu 16. října. Do Rakouska vyrazí také dva Bruslaři - obránce Vojtěch Hora a útočník Petr Hanyš. Kdyby bylo potřeba nahradit případné absentéry, připraven zaskočit je také útočník Filip Matějka.

04.10.2024

U16 se vrací do Salcburku

Po srpnovém dvojzápase šestnáctky v Salcburku, čeká obměněnou nominaci našich mladíků cesta zpět na stejné místo. V prostorech tamní akademie Red Bullu sehrají hráči ročníku 2009 další dva zápasy, konkrétně ve dnech 8. a 9. října. Do druhé a pozměněné nominace Marka Melenovského se vešel mladoboleslavský útočník Kryštof Vrbata, mezi náhradníky je také brankář dorostu Denis Beran.

10.09.2024

Utkání s Hradcem se neodehraje

Přípravné utkání s Hradcem Králové, které se původně mělo odehrát ve čtvrtek 5. září je definitivně zrušeno. Obě strany spolu byly v kontaktu a jednaly o případném novém termínu. Nakonec se po vzájemné dohodě rozhodly, že náhradní zápas neuspořádají. Bruslaři tak přípravné utkání završili úterním duelem s Energií a nyní už se tak chystají na úvodní zápas extraligové sezony s Olomoucí.

20.08.2024

WEHT U18

V plném proudu už je také reprezentační soukolí českých hokejistek. Ty mají za sebou přípravný kemp a následnou akci ve Švédsku. První ostrá reprezentační akce ale české hokejistky do 18 let teprve čeká. V Chomutově mezi 29. a 31. srpnem odehrají úvodní turnaj ze série Women Euro Hockey Tour U18 (obdoby seniorského seriálu EHT), v rámci něj se střetnou s evropskou špičkou. Postupně změří síly s výběrem Švédska, Finska a Švýcarska. My jsme rádi, že na severu Čech bude bojovat i hokejistka Bruslařského klubu, útočnice mladoboleslavské devítky, Lucie Šindelářová.

20.08.2024

U16 v Salcburku

Marek Melenovský, bývalý trenér mladoboleslavské juniorky, má za sebou první nominaci v roli kouče reprezentační šestnáctky. Společně se svým štábem složil první výběr z ročníku 2009, který dostane šanci navléknout národní dres. Nominované borce čekají mezi 28. a 31. srpnem zápasy se Slovenskem, dvěma výběry domácí akademie rakouského Salcburku a následně čtvrtý duel o umístění. V nominaci šestnáctky nechybí brankář našeho dorostu Jaroslav Martínek a také jeho spoluhráč obránce Matiáš Piskač. Pozvánku obdržel i Adam Konvalinka, který je u Bruslařů na try-outu, mezi náhradníky je pak Kryštof Vrbata.

×
Dnes v 17:30 | Muži
BK Mladá Boleslav
Bílí Tygři Liberec
×
Dnes v 12:30 | Jun.
BK Mladá Boleslav
HC Oceláři Třinec